Roleski
& Makłowicz

Prezentują

Linia sosów premium
inspirowana kuchniami świata.

Roleski
& Makłowicz

Prezentują

Linia sosów premium
inspirowana kuchniami świata.

Roleski
& Makłowicz

Prezentują

Linia sosów premium
inspirowana kuchniami świata.

Przepisy Roberta Makłowicza

Ugotuj razem ze mną pyszne i łatwe dania.

Sos Spaghetti

Sos słodko-kwaśny

Sos meksykański

Spaghetti all’ Amatriciana

Absolutny klasyk kuchni włoskiej, do dziś wśród znawców trwa konflikt o pochodzenie tego sosu.

To, co wiemy na pewno, to że pierwszą pisaną wzmiankę datuję się na wiek XVIII, i znajduję się ona w książce kucharskiej rzymskiego szefa kuchni Francesco Leonardiego.

Robert Makłowicz

Składniki:

  • (4 porcje)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g bekonu lub guanciale (podgardle)
  • 4 ząbki czosnku
  • SOS DO SPAGHETTI Roleski Makłowicz Menu
  • 200 g makaronu spaghetti albo spaghettini
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii

Absolutny klasyk kuchni włoskiej, do dziś wśród znawców trwa konflikt o pochodzenie tego sosu.

To, co wiemy na pewno, to że pierwszą pisaną wzmiankę datuję się na wiek XVIII, i znajduję się ona w książce kucharskiej rzymskiego szefa kuchni Francesco Leonardiego.

Robert Makłowicz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Na oliwie podsmaż drobno pokrojony bekon lub guanciale, dodaj posiekany czosnek. Delikatnie zrumień.
  3. Dodaj SOS DO SPAGHETTI Roleski Makłowicz Menu i duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Gdy sos będzie gotowy, wymieszaj go dokładnie z ugotowanym makaronem.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp liśćmi bazylii.

Smacznego!